Kakel och klinker är två ord som ofta används i samband med badrumsrenoveringar eller när man vill ge sitt kök eller hall en ny och fräsch look. Men vad är egentligen skillnaden mellan kakel och klinker? I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på dessa två material och deras skillnader.

Kakel och klinker är båda keramiska plattor som används för att täcka väggar och golv. Båda materialen har liknande egenskaper och är därför lämpliga för badrum, kök och andra fuktiga områden.

Skillnaden mellan kakel och klinker ligger främst i deras tillverkningsprocess. Kakel tillverkas genom att lera formas till plattor och sedan bränns i ugn. Kakelplattor har en glaserad yta som ger dem en slät och glänsande yta.

Klinker å andra sidan tillverkas genom att lera bränns vid högre temperaturer än kakel. Detta resulterar i en hårdare och tåligare platta än kakel. Klinkerplattor har en matt och slipad yta som ger dem en rustik och naturlig känsla.

När det gäller användningsområden så är kakel mer lämpligt för väggar medan klinker är bättre lämpat för golv. Detta beror på att klinker är mer hållbart och tåligt än kakel. Men självklart kan man använda både kakel och klinker på både väggar och golv, det handlar helt enkelt om personlig smak och stil.

En annan skillnad mellan kakel och klinker är dess utseende. Kakel finns i en mängd olika färger, mönster och storlekar. Klinker å andra sidan är oftast större och finns i mer naturliga färger som beige, grå och brun.

Sammanfattningsvis är skillnaden mellan kakel och klinker att klinker är hårdare och tåligare än kakel. Kakel är mer lämpligt för väggar medan klinker är mer lämpligt för golv. Kakel finns i en mängd olika färger och mönster medan klinker oftast har en mer naturlig och rustik känsla. Vilket material du väljer att använda beror på personlig smak och stil, men med denna information kan du nu fatta ett informerat beslut.

Vanliga frågor och svar om Kakel Klinker Skillnad

Källa: Pinterest.se
  1. Vad är skillnaden mellan kakel och klinker? Kakel och klinker är båda keramiska plattor som används som golv- och väggbeläggning i badrum, kök och andra utrymmen. Skillnaden ligger i deras tillverkningsprocess och användning. Kakel är tunnare och lättare än klinker och används oftast på väggar. Klinker är tjockare och tåligare än kakel och används oftast på golv.
  2. Vilket är bättre, kakel eller klinker? Både kakel och klinker är bra alternativ för golv- och väggbeläggning, men valet beror på användningsområdet och personlig preferens. Kakel är enklare att installera och är vanligtvis billigare än klinker. Men klinker är mer tåligt och lämpar sig bättre för högtrafikerade områden som kök och badrumsgolv.
  3. Kan jag använda kakel på golv? Ja, kakel kan användas på golv, men det är viktigt att välja ett kakel som är tåligt och har hög slitstyrka. Kakel är oftast mer poröst än klinker, vilket gör det mer mottagligt för repor och sprickor. Därför är det viktigt att välja ett högkvalitativt kakel som är lämpligt för golv.
  4. Hur länge håller kakel och klinker? Kakel och klinker är båda mycket tåliga och kan hålla i många år om de installeras korrekt och underhålls regelbundet. Det beror också på användningsområdet och slitage. Generellt sett kan kakel och klinker hålla i upp till 20 år eller mer.
  5. Hur rengör jag kakel och klinker? Både kakel och klinker är enkla att rengöra med vatten och mild tvål. Undvik att använda hårda kemikalier och rengöringsmedel som kan skada ytan. Se till att torka av plattorna ordentligt efter rengöring för att undvika vattenfläckar och förhindra att smuts och bakterier samlas på ytan.

By andrian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *