Kakel och klinker är två vanliga typer av keramiska plattor som ofta används i badrum och kök. Båda materialen är hållbara och lätta att rengöra, men det finns också skillnader mellan dem. I denna artikel ska vi titta närmare på skillnaderna mellan kakel och klinker, och vad som kan påverka ditt val av material.

Skillnad mellan kakel och klinker

Kakel är en typ av keramisk platta som tillverkas genom att bränna lera i höga temperaturer. Det är ett hårt, poröst material som är idealiskt för användning i badrum och kök. Kakel kan vara glaserat eller oglaserat, och finns i en mängd olika färger, mönster och storlekar. Vanligtvis används kakel på väggar, men kan också användas på golv om det är ett mindre trafikerat område.

Klinker är också en typ av keramisk platta, men tillverkas genom att bränna lera vid högre temperaturer än kakel. Detta resulterar i en mycket hårdare, mer tålig platta som är idealisk för användning på golv. Klinker är också poröst, men inte lika poröst som kakel. Klinker kan vara glaserat eller oglaserat, och finns i en mängd olika färger, mönster och storlekar.

Vilket material ska man välja?

Vilket material du bör välja beror på flera faktorer, inklusive vilket område du planerar att lägga plattorna på och vilken estetisk stil du föredrar. Om du vill ha ett material som är mer tåligt och hållbart för högtrafikerade områden, som golv, är klinker ett bättre val än kakel. Om du däremot vill ha en större valfrihet vad gäller färger och mönster, kan kakel vara det bästa alternativet.

En annan faktor att överväga är priset. Klinker är vanligtvis något dyrare än kakel, men det beror också på kvaliteten och var du köper det. Generellt sett kan klinker vara ett bättre val om du vill ha ett material som varar länge och inte behöver bytas ut så ofta.

Vanliga frågor och svar om Skillnad På Kakel Och Klinker

Källa: Pinterest.se
  1. ad är skillnaden mellan kakel och klinker? Kakel och klinker är båda keramiska material som används för att täcka golv och väggar i badrum och kök. Men klinker är ett tätare och mer slitstarkt material än kakel. Klinker kan användas både inomhus och utomhus och är särskilt lämpligt för högtrafikerade områden som entréer och korridorer. Kakel å andra sidan är vanligtvis mindre och tunnare än klinker och används oftast för väggar och mindre områden som backsplashes.
  2. Vilket material är bäst för badrumsgolv, kakel eller klinker? Både kakel och klinker kan vara utmärkta alternativ för badrumsgolv, men valet beror på personliga preferenser och användningsområde. Klinker är mer lämpligt för högtrafikerade områden och har vanligtvis en matt yta som ger bra grepp, vilket gör det säkrare att använda i badrum där det kan bli halt. Kakel är å andra sidan ett bra val om du vill ha mer designalternativ, eftersom det finns många olika färger och mönster att välja mellan.
  3. Kan jag använda kakel på badrumsgolv? Ja, kakel kan användas på badrumsgolv, men det är viktigt att välja rätt typ av kakel som är lämplig för golvet. Välj kakel med en högre glasyrhalt och en halksäker yta för att minska risken för att det blir halt.
  4. Kan jag använda klinker på väggarna i mitt badrum? Ja, klinker kan användas på väggarna i badrummet, men det kan vara en dyrare alternativ än kakel. Klinker är dock mycket slitstarkt och tål vatten bra, vilket gör det till ett bra val för badrum.
  5. Vilket material är lättare att rengöra, kakel eller klinker? Både kakel och klinker är lätta att rengöra, men klinker kan vara lättare att rengöra eftersom det är mindre poröst än kakel. Detta innebär att det är mindre benäget att samla smuts och fläckar och kräver mindre rengöring och underhåll över tid.

Slutsats

Kakel och klinker är båda utmärkta val för badrum och kök. Valet mellan de två beror på vilket område du planerar att lägga plattorna på, och vilken estetisk stil du föredrar. Kakel är idealiskt för väggar och mindre trafikerade områden på golv, medan klinker är mer lämpligt för högtrafikerade områden. Oavsett vilket material du väljer, kommer du att ha en hållbar och lättstädad yta som ser fantastisk ut i ditt hem.

By andrian

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *